Van Welderenstraat 65

Van Welderenstraat 65   In april 1973 begint Frans Kouwenberg [bijnaam 'de Bakker' want uit een bekende Nijmeegse bakkersfamilie] zijn eerste café ‘t Bakkertje aan Eerste Walstraat 6. November 1974 verhuist Frans naar deze voor lhbti'ers zo bekende locatie: Van Welderenstraat 65. Eerste Walstraat 6 heet nog 't Bakkertje, daarom noemt Frans Kouwenberg zijn nieuwe kroeg discobar Le Boulanger. Een in bakkerskostuum gestoken etalagepop diende als herkenningspunt voor bezoek. Je moest in die tijd nog aanbellen en dan deed een portier het luikje open.

1985 aanbellen bij homocafé 't Bakkertje'

1985 plusminus  Aanbellen bij 't Bakkertje'. De etalage met bakkerspop is gesneuveld tijdens de rellen in 1983.

portiers homokroegen Portiers, eigenlijk moet aan hen een uitleggende alinea gewijd worden. Hun functie was niet te vergelijken met die van de huidige portiers. In één opzicht natuurlijk wel: ook nu zorgen portiers dat lastposten buiten gehouden of buitengewerkt worden. Maar een portier in een homokroeg jaren 60 en vroege jaren 70 deed meer.
Om te beginnen was er in die tijd geen enkele homokroeg waar je zomaar naar binnen kon, alle homokroegen waren besloten. Een portier moest dus zijn mond kunnen houden: hij kende elke stedelijke homo - zo niet bij naam, dan toch van gezicht. Bij je eerste bezoek stelde hij de intimiderende vraag of je wel wist wat voor kroeg dit was. Als je beginnend homo was, dan wist je dat donders goed. Want je was al zes keer op en neer gelopen door de straat voordat je bij die deur met dat gekke luikje durfde aanbellen.
Als de portier doorhad 'wat voor vlees hij in de kuip' had, liet hij je meestal met wat verontschuldigend gegrinnik binnen. En stelde hij je voor aan ander bezoek of maakte zelf een praatje met je, wanneer de drukte het toeliet.
Dat deed de portier wel vaker. Hij zat op rustige tijden aan de bar. En waarover praten klanten als het rustig is: over zichzelf. Elke portier van een homokroeg was daarom ook half hulpverlener. Portiers hoorden bij het team en voelden zich mede verantwoordelijk voor de sfeer. De persoon achter de toog en de portier voor de toog, waren de linker en de rechterhand van een kroeg.portiers homokroegen
helm de laat tijdens zijn kroegentocht

In 1979 vindt Frans in Vincent Lampe een compagnon. Van Welderenstraat 65 wordt gekocht. Eerste Walstraat 6 heet inmiddels anders, dus noemen Frans en Vincent hun gezamenlijke kroeg voortaan 't Bakkertje. Het Bakkertje wordt de huiskamer van homoseksueel Nijmegen. Er komen vooral mannen. Maar achterin is er een apart barretje voor lesbische clientèle, die overigens niet zo groot was.

Het Bakkertje speelt in 1983 een speciale rol in de Regenbooggeschiedenis van Nijmegen. Tijdens de Zomerfeesten van de Nijmeegse Vierdaagse komt het tot rellen bij 't Bakkertje. Opgeschoten jongeren belagen bezoek dat het café verlaat en dat bezoek vecht nu eens terug. De etalage met de Bakkerspop wordt in brand gestoken. De politie staat erbij en kijkt ernaar, grijpt pas in als iemand een bierblikje naar een politiepaard gooit. Tijdens de Vierdaagse intocht op vrijdag wordt er vanuit een pand aan de St. Annastraat met spandoeken geprotesteerd tegen de gang van zaken. Ook op de Annastraat komt het tot schermutselingen.

Naar aanleiding van al dit moois stelt COC Nijmegen het 'Zwartboek Zomerfeesten 1983'. samen. De eerste exemplaren worden aangeboden aan wethouder A.H. Brouwer [Welzijnszaken] en hoofdcommissaris W. Hetterscheid van de Nijmeegse politie. Het antihomogeweld tijdens de Vierdaagse 1983 is voor het Roze Front aanleiding Roze Zaterdag 1984 in Nijmegen te houden.

Frans Kouwenberg stapt in 1990 uit 't Bakkertje en neemt Caesar’s Taveerne aan de Graafseweg over. Vincent Lampe gaat verder aan de Van Welderenstraat 65. Van 1995 - 1999 wordt 't Bakkertje nog een aantal jaren gerund door een vrouw: Wil van Megen: "Het café zat al een half jaar dicht en was te koop. Ik had eerder in 't Bakkertje gewerkt in de weekenden. Ik stopte ermee omdat na een grote brand in de Utechtse binnenstad ook oude cafés in Nijmegen moesten worden gerenoveerd naar de nieuwste brandweervoorschriften. Dat ging voor mij niet lukken."

Van Welderenstraat 65 is in de Nijmeegse Regenbooggeschiedenis een rol blijven spelen. Maar in de jaren tussen pakweg 2000 en 2014 is de lijst van wisselende eigenaren en naamsveranderingen niet te overzien. En terugkijkend ook niet interessant. Het leek wel of iedereen profijt wilde trekken uit het succes dat 't Bakkertje voorheen was. Soms stond het pand lange tijd leeg. Dan verscheen er in de media weer bericht over 'vernieuwende' plannen, geplande verbouwingen en dat het nu goed zou komen. Wel waren de uitbaters meestal gay of gay-minded.

2019 Haus of ThomTom

2019 Roze Woensdag  House of Heels achter het podium van gaybar ThomTom in de Van Welderenstraat.  An Stalpers

We pikken de draad op in 2014, dan nemen Thom Brouwer en Tom Huntink het pand over en runnen van 2014 - 2019 de succesvolle gaybar ThomTom. De nieuwe eigenaren nemen volop deel aan de Regenboogbeweging. In ThomTom gaat dragshow Haus of ThomTom van start. Haus of ThomTom treedt nog steeds op tijdens Roze Woensdag in de Van Welderenstraat. Ook sinds in 2020 hier bar de Regenboog is gevestigd. Eigenaar Patrick Nijenhuis exploiteert vestigingen onder dezelfde naam in Rotterdam en Eindhoven. Daarmee is Van Welderenstraat 65 een 'concept' geworden. Maar dat zal het vooral jonge publiek van bar de Regenboog een zorg zijn. Zij zijn waarschijnlijk vooral blij dat er naast bar Marcus Antonius aan Anthoniusplaats überhaupt nog een Regenboogbar in Nijmegen bestaat.