Oranjesingel 42

Dit gebouw was vroeger de mensa van de universiteit en later het pand van de Unie van Studenten Nijmegen. De USN exploiteerde er onder andere een nachtkroeg, waar Nijmeegse varianten van de revolutie bedacht werden. Naarmate de revolutie op zich liet wachten raakten gebouw en nachtkroeg in verval. In 1976 besloot de USN tot oprichting van een Politiek Kultureel Centrum.

O42 opende in 1977 in een keurig opgeknapt gebouw: met dank aan Steg  [Stichting Eigen Gebouwen] en SNUF [Stichting Nijmeegs Universiteits Fonds], onder voorzitterschap van Paul Tummers, die ook van doen had met het GACH [Gelders Advies Centrum Homosexualiteit]. SNUF subsidieerde Nijmeegse vrouwen- en homo-initiatieven, vooral aan de universiteit. GACH verleende in die tijd subsidie aan menige Nijmeegse en Arnhemse Regenboogclub. Voor ontelbare mensen was de telefoondienst van GACH een eerste stap naar coming-out en emancipatie.

Het O42 pand bestond uit een aantal café's en had een grote zaal [de Blauwe Zaal] geschikt voor theater. Op de bovenverdiepingen waren kantoor- en werkruimtes. Op het tuinterras achter kon je de beroemde kaaskroketten bestellen. Eenzelfde gerecht als bij De Plak, maar dan anders. COC Nijmegen begon mei 1977 in O42 een wekelijkse soos. Vanaf april 1981 betrok het een kantoor in de kelder, waar ook de redactie van PINK COC ledenblad vergaderde. COC Nijmegen nam toen de eerste tijdelijke kracht in dienst en werd voor het eerst permanent bereikbaar.

juni 1978  Afsluiting Lesbiese Maand Nijmegen met cabaret en feest in O42. Simone van Zolingen

O42 was in de jaren 80 het toneel van heftige discussies. Nijmeegse vrouwengroepen hebben er microfoonsnoeren doorgeknipt en sloten dichtgekit, omdat ze het niet eens waren met het thema van het Politiek Kafee: pornografie. Maar ook vond hier het eindfeest plaats van de Lesbiese Maand juni 1978. De Nijmeegse Potten- en Flikkersdag trok er jaarlijks volle zalen. COC organiseerde in de Blauwe Zaal theater en koorzang, politieke avonden. In 1983 werd in O42 aan de Nijmeegse hoofdcommissaris van politie Hetterscheid het COC Zwartboek Nijmeegse Vierdaagsefeesten overhandigd. Vrouwenboekhandel De Feeks vierde hier haar jubilea, hield in O42 literaire avonden. De verjaarsfeesten van café Mets in O42 waren jaren 90 berucht en beroemd. De KissKiss Club heeft vanaf 1989 in de Blauwe Zaal en in de gangen van het gebouw tot diep in de nacht gefeest, totdat KKC in februari 2003 een andere locatie moest zoeken. Politiek Cultureel Centrum O42 was failliet en Oranjesingel 42 heette toen 't Loo. Gemeente Nijmegen had er een grote vinger in de pap en zag gebruik zoals door de KissKiss niet meer zitten. KKC verhuisde uiteindelijk naar Doornroosje, toen nog aan de Groenewoudseweg 322.

Filmhuis Nijmegen

1978 Gluren in het Donker, filmfestival Politiek Cultureel Centrum O42 had goede banden met cinefiel Nijmegen. Filmhuis Nijmegen was er gevestigd en schreef geschiedenis toen de Rooie Flikkers er in april 1978 Gluren in het Donker organiseerden: het eerste Internationale Flikkerfilmfestival van Nederland. Filmhuis hielp het Flikkerfestival door historische films aan de vergetelheid te ontrukken en moderne homofilms voor het eerst in Nederland te vertonen. Internationale filmfestivals van gay & lesbian film zijn sindsdien een deel van onze ‘sub’cultuur. Het Filmhuis heeft zich altijd geëngageerd om aan deze vorm van cultuurpolitiek vorm te geven. Maar verhuisde in 1984 naar een voormalig bankgebouw aan Mariënburg 59 en heette voortaan Cinemariënburg. Zo verloor O42 een grote publiekstrekker.

SNUF probeerde nog aan commerciële horeca te verhuren, ook aan het naastgelegen Stedelijk Gymnasium dat ruimtegebrek had. De exploitatie bleef echter een probleem en Politiek Kultureel Centrum O42 moest in maart 2000 sluiten. De programmering ging deels naar het pas geopende LUX aan het Mariënburgplein. Dat sindsdien meerdere keren een Gay & Lesbian [Summer] Festival organiseerde.

Oranjesingel 42 is nu Boules Bites Bar en biedt naast ruimte voor feesten 'grootschalige en kwalitatief hoogwaardige Jeudeboules belevingen'. Het hoofdkantoor van de franchiseformule BoulesBitesBar zit in Utrecht. Het Nijmeegse CLUB MIX geeft hier sinds kort haar feesten. Dit open-minded en heterovriendelijke Dance Event voor 40+ Gay & Lesbians vindt sinds 2018 driemaal per jaar plaats en is populair. Eerst werd er gedanst in Breble op het Honigcomplex. Maar nu is gay en heterovriendelijk dansen dus teruggekeerd in Oranjesingel 42.