Grotestraat 7

Na een carrière van veertig jaar Nijmeegse horeca nam Marij Derks in augustus 2020 afscheid van Nijmegen en vertrok naar haar geboortedorp Venray om daar een B&B te starten. In die veertig jaar horeca had Marij gewerkt bij Vrouwencafé De Feeks, Politiek Cultureel Centrum O42, café De Kroeg Bottendaal, café Mets Grotestraat, restaurant Koks & Co [later Koks] aan de Graafseweg.

Marij Derks hoort tot een generatie lesbische horecavrouwen die geen schuilnaam nodig hadden, maar staat nog steeds bekend als Marij 'van de Mets'. Die naam dankt ze aan café Mets, dat direct na opening in augustus 1987 een groot succes bleek bij lesbische vrouwen en ..... Nijmeegse politici die uit vergadering kwamen op het stadhuis. Het zou ons niet verbazen als ooit zou blijken dat politici van die generatie in café Mets door homo’s en lesbo’s enig benul van Regenboogbeleid is bijgebracht. Mets zou ook de veilige haven worden waar je je eerste liefde tegenkwam of uithuilde als ‘t voorbij was. En café Mets was steeds mede-initiator van de Roze Meimaand en andere roze feesten.

In 1995 besluiten Marij Derks en haar toenmalig partner Patrice Stal een nieuwe uitdaging aan te gaan met de opening van restaurant Koks & Ko, later Koks, aan de Graafseweg in Bottendaal. In 2005 kiest Marij defintief voor Koks en verkoopt café Mets.

Mets wordt van 2005 - 2016 gerund door Rian Verschuren en Rian van Aar. Mets blijft in die jaren voortrekker van de Roze Meifeesten en neemt andere horeca in de Grotestraat daarin mee. Nadat Rian en Rian in 2016 het stokje overdragen verdwijnt ook  Roze Meifeest van het toneel. In 2018 organiseert café De Plak samen met 'Lekker Lesbisch Lamineren' weer een NPFD [Nijmeegse Potten & Flikker dag]. NPFD was tot 2002 de voorganger van de Roze Meimaand.

Een jaar later, in 2017 gaat Mets helemaal dicht. De nieuwe eigenaren houden het niet vol vanwege gezondheidsklachten.

2015 Mets Roze Woensdag

22 juli 2015  Grote drukte bij café Mets tijdens Roze Woensdag.  An Stalpers

In 2017 en 2018 organiseert Marij Derks nog een zeer succesvolle Mets-reünie in haar restaurant Koks. Het is er zo druk dat het bezoek tot op de Graafseweg staat. Met de Mets-reünie lijkt even een nieuwe Nijmeegse Regenboogtraditie geboren. Dan komt corona met de lockdowns en besluit Marij dat het tijd is om iets anders te gaan doen.