Bloemerstraat 2

Van 1999 - 2016 heette dit pand Café Meermin. Uitbaters waren Hannah Kristensen en Inge Hermsen. Zij leerden de beginselen van het vak bij Villa Lila en besloten samen een dagcafé te starten. Hannah en Inge wilden een kroeg met de gordijnen open, zochten een "open pand midden in de stad, bij een goed verlichte weg, met een terras erbij" en vonden dit bij 't Saepeerd aan de Bloemerstraat. De naam 'Meermin' is toevallig ontstaan. In 1999 was de algemene verwachting dat Hannah en Inge een vrouwencafé wilden beginnen. Maar Inge plande voor het café de naam 'Meer Min', want het moest min of meer een homocafé worden waar iedereen - ook de buurt - zich thuis kon voelen. 'Meer Min' is later verbasterd naar Meermin en de naam sloot ook wel aan bij de eerdere naam van het pand.

Pas na opening kwamen Inge en Hannah er achter dat het café vóór 't Saepeerd wèl een besloten homobar was: Milord dat zeer goed liep eind jaren 60. In 2016 gaan Hannah en Inge met pensioen en dragen het stokje over aan Marco van Deelen, die hier nog steeds het café runt. Het toeval wil - misschien is het geen toeval - dat Marco's vader in de jaren 80 een homocafé runde aan de Eilbrechtstraat. De naam was De Seine, later 't Fust. Marco: "Ik weet er niet zo heel veel van omdat ik nog een jong was. Wat ik weet is het het een nachtcafé was waar iedereen van harte welkom was die 's nachts uitgewerkt was. Van prostituee tot taxichauffeur."

Bij De Meermin heeft jarenlang het Nijmeegse Transgendercafé gedraaid. In 2007 begon Wendy, een Arnhemse trans vrouw, de eerste transgendergroep van Nijmegen. Wendy had eerder in Arnhem een poging gedaan om iets van de grond te krijgen, maar was daar niet tevreden over. Hannah en Inge omarmden het idee. Wendy noemde de nieuwe groep Transgender Oost.

  Transgendergroep Nijmegen