Het Kolpinghuis werd tot 2020 beheerd door de Kolpingvereniging, genoemd naar Adolph Kolping een sociaal ingestelde priester die leefde in de 19e eeuw. De Kolpingvereniging wacht nog steeds op zijn heiligverklaring. Zonder cynisch te worden door je teveel in die geschiedenis te verdiepen, kun je rustig stellen dat deze door en door katholieke instelling vaak haar deuren openstelde voor de Nijmeegse emancipatiebewegingen van de jaren 70 en 80. De NVSH hield hier in 1973 al een 'Manisextatie' in samenwerking met Man Vrouw Maatschappij [MVM] en COC afdeling Nijmegen. De eerste straatactie van de Nijmeegse Jongeren Werkgroep Homoseksualiteit [NJWH] werd hier in 1974 afgesloten door Sjef van Oekel en de Vlaamse groep 'Vuile Mong en zijn Vieze Gasten'. Van 1982 - 1985 hield de Nijmeegse vrouwenbeweging in het Kolpinghuis tribunalen tegen vrouwenmishandeling en seksueel geweld tegen vrouwen. Tijdens de Heksennachten was Kolpinghuis dan het eindpunt en werd hier - alleen met vrouwen - gefeest.

19 mei 1982 Tribunaal tegen seksueel geweld tegen vrouwen in Kolpinghuis. Ineke Duursema
De Nijmeegse Potten- en Flikkersdag [NPFD] organiseerde van 1992 - 2004 in Kolpinghuis knalfeesten in meerder zalen tegelijk. Het werd er meestal zo druk dat een deurbeleid nodig was. Ook tijdens de feesten als afsluiting van de landelijke Roze Zaterdagen 1984 en 2005 hing het bezoek haast met de benen buiten.
De Corona-lockdowns begin jaren 20 deed de Kolpingvereniging geen goed. Dit pand met zoveel Nijmeegse geschiedenis is ten prooi gevallen aan de familie Hendriks. Die er natuurlijk weer spannende plannen mee heeft maar even wacht totdat de grond nóg duurder wordt.
Quack monument

25 mei 2005 Roze Zaterdag Nijmegen bij het Kolpinghuis. An Stalpers
Na 2000 raakt men in Nijmegen niet snel meer geshockeerd. Toch vinden flikkers in 2004 een manier om op te vallen. Een paar dagen voor Wereld Aids Dag op 1 december hangt er plots een witte ‘condoom’ over het Quack-monument. De actie zorgt voor veel publiciteit. Naar verluidt is burgermoeder Guusje ter Horst ‘not amused’. Het vrolijke gevolg is wel, dat er in 2005 door de Gemeente toestemming wordt gegeven om tijdens de landelijke Roze Zaterdag in Nijmegen een dit keer roze condoom over het monument aan te brengen. De verpakking heeft er een kleine week gehangen.