In 1981 oppert Pater Toon van Heusden, namens de Regionale Pastorale Werkgroep Homofilie [RPWH], om de versnipperde beweging onder te brengen op een vaste plek. De nieuwe Stichting Beheer Homohuis Nijmegen [SBHN] koopt het pand in 1984. Homohuis Villa Lila wordt op 25 mei 1985 officieel geopend door Evelien Eshuis, toen het enige openlijk lesbische Kamerlid [CPN].
Onder andere COC Nijmegen, Pinkeltje [later DITO!] homojongeren, GACH en Lesbisch Archief Nijmegen vinden er onderdak. Het pand is een schot in de roos.
In Villa Lila wordt vergaderd, gefeest, gedanst èn gerouwd. Talloze groepen oefenen in de Villa en bestormen daarna de wereld. Flikkertejater De Mannen Van Daarnet treedt er op voor eigen publiek en trekt daarna het land in. Theater AanZ en Mindmix zijn nog altijd actief op scholen. Gemengd homokoor Cantus Obliquus repeteert wekelijks en neemt deel aan korenfestivals in binnen- en buitenland. Nog steeds verzorgt Cantus Obliquus een herdenkings- concert op 4 mei. Side Step de dansschool van Marischka Bours voor uniparen: Dames met Dames met Heren met Heren® oefent fanatiek in de Villa foyer en organiseert in De Vereeniging het eerste officiële afdansen voor homokoppels.

maart 1991 Villa Lila vrijwilligers in de foyer, vooraan midden directeur Helm de Laat, rechts vooraan toenmalig COC-voorzitter Ton Sprokholt. An Stalpers
Brown Blossom organiseert activiteiten voor ‘black gays, lesbians & bisexuals’. De Wild Gorgeous Women bieden met dans en spel veel moois aan lesbische vrouwen.
De Herensalon, vrouwensalons en het Tandem / gemeentelijk project van Tiny Zijlstra vinden in de jaren 90 een thuisbasis in Villa.
Beeldend kunstenaars uit binnen- en buiten- land exposeren in Villa Lila. Tijdens kleine en grote projecten kan men kennismaken met homo- en vrouwenkunst. Queer Art hangt al eind jaren 80 in Villa Lila Nijmegen.
Stagiaires van HAN en ROC leren in de Villa activiteiten organiseren. Street Art, Dance Battles, New Fashion en Jongeren Jamsessies tijdens festivals en Multiculturele Weken.
Talkshow Pluijm! maakt er in die tijd furore. Vanuit heel het land komen roze en bekende gasten naar Nijmegen om met Cees van der Pluijm van gedachten te wisselen.

27 maart 1992 Pluijm!-show in Villa Lila: vlnr Cees van der Pluijm met gasten Benno Premsela, Trudie Gillissen, Louis Gooren An Stalpers

maart 1994 Benefietfeest in Villa Lila voor het Shuri Rya karate-team van Wendi Dragonfire, t.b.v. deelname aan de Gay Games 1994 in New York. An Stalpers
Als de aids-crisis uitbreekt bestookt Villa Lila de stad met condooms en informatie. Probeert samen met de GGD nieuwe vormen van preventie: Safe Sex Parties voor jongeren: Wild Bunch in Doornroosje en later in het GGD-pand aan de Groenewoudseweg. Een enkeling gaat dat te ver.
Eind jaren 90 zijn landelijk wetten in voorbereiding die zullen leiden tot openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. “De homo-emancipatie is voltooid” klinkt het. Op subsidie voor homo- / lesbisch beleid kan wel bezuinigd worden, menen ook Nijmeegse raadsleden oktober 1999. Het lukt de beweging niet het tij te keren. Lesbisch Archief Nijmegen en Villa Lila moeten in 2000 verder zonder structurele geldsteun vanuit de Gemeente. Betaalde banen verdwijnen, protest klinkt er nauwelijks. Rond 2004 blijkt Villa Lila ook slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Aanpassingen zijn noodzakelijk maar onbetaalbaar.
In maart 2011 wordt Villa Lila verkocht. Lesbisch Archief Nijmegen is dan al verhuisd naar Bottendaal. Een denktank gaat op zoek naar alternatieve huisvesting voor de Regenboogbeweging. In oktober 2012 tekent het bestuur van de nieuwe Stichting Roze Huis Nijmegen een huurcontract voor de benedenverdieping van het pand Sint Anthoniusplaats 1. Waar Vrouwendocumentatiecentrum De Feeks zojuist is vertrokken.