Meggie The Megster

Interview door Pascal van der Maas, april 2023

Mannen in vrouwenkleding. Drag. Queens. Travestie. Non-binair. Transgender. Crossdressing. Activistisch of als professionele act. Bij de Gender route passen alle invalshoeken. Het verhaal van Meggie Megster en van Haus of ThomTom gaat over een professionele acteur. We ontmoeten Meggie als zichzelf, benedendeks bij Opoe Sientje. De persoon en de acteur verschillen niet zoveel. Met één hoofdbeweging verandert de man in Meggie. De identiteiten blijven wel gescheiden, Meggie is bekend, maar niet wie Meggie doet. We gaan terug naar 1997.

Meggie The Megster  Ik werkte achter de schermen voor tv-programma's als de Travestieshow, Love Letters en All you need is love. En ik werkte in de Mythe. We bedachten met drie medewerkers dat we een bingo in drag wilden presenteren. De avond werd een succes. Zo ontstond het duo Peggie en Meggie. We traden op door heel Nijmegen en daarbuiten, onder andere bij het HIV-café in Arnhem, de Herensalon in Vila Lila, in de Plak, bij studentenvereniging Ovum Novum en Carolus. En ik had een populaire blog.

De dag na het schietincident in de Mythe 1999 stond ik er op een jubileumfeest: "ja mensen, we gaan er een knalfeest van maken, gisteravond is er al iemand mee begonnen, vandaag gaan wij los". De kogel zat nog in de spiegel.

In 2007 stopten we met Peggie en Meggie. Het nam te veel tijd tijd in beslag. Het was een beetje klaar, de dragscene lag op z’n gat. We hebben in 2011 in het Steigertheater nog een afsluitend optreden gedaan”.

In 2014 werd het pand waar ooit ‘t Bakkertje zat, overgenomen door Thom Brouwer en Tom Huntink. Zij begonnen er gaybar ThomTom. In 2015 heeft Gérard Haus of ThomTom opgericht. In 2016 bij het 1-jarig bestaan van Haus of ThomTom vroeg Gérard mij om eenmalig de avond te presenteren. Na wat twijfel - want wie zat na al die jaren op Meggie te wachten - heb ik toch als Meggie de avond gedaan. Het sloeg aan en ik ben gebleven. Zo ontstond Haus of Thomtom in de vorm zoals we het nu al bijna zeven jaar doen. Het bestaat nog steeds, de naam is behouden, ook toen in 2020 gaybar ThomTom bar de Regenboog werd.

We hebben een vaste cast. Ik ben de oudste, twee keer ze oud als degene die na mij komt. Het is steeds professioneler geworden, de act is geen nylon pruik en jurk van je moeder aan. Drag is een vak! We zijn ook een plek voor jonge talentvolle mensen. Die kunnen een gastoptreden doen en als het wederzijds klikt een plek in de cast krijgen. Zo groeit het Haus, zo leren we van elkaar. We zijn een beetje familie geworden.

Het Haus bestaat nu uit Lexi Lollipop, TomPuss, Miss Leeding, Miss Tirami Sue, MissElla Grace, Miss At Love, Mister Thing en Evan Wolve en de crewleden Sander, Caron en Sven. Het is een samenwerking van mensen die er voor elkaar zijn. We staan nog steeds open voor nieuw talent.

Wat betreft je vraag over de relatie met 'House of Heels'. Ze zijn anders van opzet, de twee houses van Nijmegen vullen elkaar aan. House of Heels is meer een activiteit vanuit de community. Haus of ThomTom geeft maandelijks een professionele show met dans en lipsyncs. Waarmee ik zeker niks negatiefs over hen wil zeggen, ze doen het goed alleen anders.

Je vraagt of Haus of ThomTom activistisch is. Dat is niet de opzet. Tijdens voorlezen in drag zit ik tussen kinderen. Ik maak contact, zij vinden het verhaal en het samenzijn bijzonder, zien mij niet als bijzonder. Maar als er voor de deur gedemonstreerd zou worden, dan laat ik me niet tegenhouden.

Onze show op Roze Woensdag open ik met: "Deze dag is van ons. Vandaag laten we zien dat we er mogen zijn en dat we er een feest van maken!" Het zou elke dag Regenboogdag moeten zijn. Tijdens Koningsdag of Roze woensdag zijn mensen euforisch. Maar op een gewone dag op high heels door de Vlaamsegas, dan mag je je afvragen of je de Molenstraat haalt.

Als Meggie kom ik eigenlijk overal mee weg tijdens een show. Het is goed inschatten wat je tegen wie kunt zeggen, ik probeer nooit over het randje te gaan. Je wil mensen een fijne dag bezorgen, niet beledigen. Hardheid is niet mijn smaak, ik wil verbinden.

Mijn rol? … 'Dragmother' heb ik een hekel aan. Met 'Het gezicht van' doe ik de anderen tekort. Hou het maar bij ‘host'. Haus of ThomTom

Haus of ThomTom treedt van oktober t/m juni elke tweede vrijdag van de maand op in bar de Regenboog, van Welderenstraat 65.