Hier was de Provinciale Geldersche Nijmeegse Courant [1837-1942] gevestigd. In 1942 kwam deze krant onder Duits gezag en werd na de bevrijding toch nog voortgezet als Nijmeegs Dagblad. Op 4 november 1984 staat dit pand net een maand leeg en wordt het gekraakt door een bonte groep radicale aksievoerders. Gedurende het eerste jaar heet het 'De Grote Karel', daarna De Grote Broek en groeit het pand uit tot boegbeeld van de Nijmeegse tegenbeweging. Na het overlijden van vastgoed eigenaar Karel wordt in 2002 een legalisatieproces gestart. Het pand komt in bezit van de Gemeente en wordt doorverkocht aan Standvast Wonen. Na een grote verbouwing zijn de bewoners huurders van het huidige woonwerkpand.
In de Grote Broek vinden politieke en culturele activiteiten plaats. Politiek café De Klinker is in het weekend dag- en eetcafé en hier staat ook de anarchistische bibliotheek de Zwarte Uil. In de kelder van De Grote Broek [ingang Tweede Walstraat 21] is De Onderbroek, waar voornamelijk concerten en feesten plaatsvinden. Boven zijn er diverse kantoorruimtes.

20 mei 2012 Helm de Laat start zijn Roze Meimaand wandeling in De Klinker. Op de achtergrond de anarchistische bibliotheek de Zwarte Uil An Stalpers
Onder ander de Nijmeegse Vrouwenkrant Vrouwentongen werd hier gemaakt [knippen en plakken op een lichtbak]. De COC Damessalon heeft in De Klinker jarenlang haar middagen gehouden. Helm de Laat gebruikte De Klinker als uitvalsbasis voor wandelingen. In 2011 vond COC Nijmegen - na sluiting van Villa Lila - tijdelijk onderdak in De Grote Broek, vertrok daarna naar het Roze Huis Anthoniusplaats. Nu zitten daar maatschappelijke organisaties als voedselcoöperatie de Voko en ook drukkerij Extrapool huurt er ruimte.
De Grote Broek met De Onderbroek wordt veel bezocht door activistische Regenboogmensen. Losse activiteiten van de Transgendergroep Nijmegen, zoals filmavonden en workshops, zijn van tijd tot tijd in café De Klinker.

15 november 2005 Louis Sévèke is vermoord op de hoek Van Welderenstraat en Eilbrachtstraat. Hans van Reenen
In de geschiedenis van De Grote Broek heeft Louis Sévèke een belangrijk aandeel gehad. Zelf heeft hij de legalisering nog meegemaakt. Louis Sévèke werd op 15 november 2005 vermoord op de hoek Eilbrechtstraat - Van Welderenstraat. En na een indrukwekkende bijeenkomst in de Stevenskerk begraven op het kerkhof aan de Daalseweg. Waar ook Helm de Laat zijn laatste rustplaats vond.
Louis Sévèke stond bekend vanwege zijn strijd tegen de politie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Hij was van mening dat de overheid onnodig dossiers bijhield van politieke activisten en deed daar ook actief onderzoek naar. Hij schreef een boek over inlichtingendiensten dat bij publicatie veel stof deed opwaaien en later zelfs door de rechter verboden werd.
Op 28 maart 2007 wordt Sévèke's moordenaar aangehouden in Barcelona. De mannen kenden elkaar uit het krakerscircuit en het motief voor de moord zou mogelijk wraak zijn. Sévèke zou de man ervan hebben verdacht een infiltrant van een inlichtingendienst te zijn en hem daarom weggewerkt hebben uit de Nijmeegse krakersbeweging. Wij vinden dat als motief nogal onwaarschijnlijk. Als ruzie een goed motief zou zijn, dan waren er in de Nijmeegse kraakbeweging, vrouwen- en Regenboogbeweging al heel wat moorden gepleegd.
Hoewel zelf homoseksueel was Louis als kraker en activist zelden te vinden bij homoacties. Hij werd wel een paar keer gespot tijdens een KissKiss Club. Sévèke betreurde, volgens eigen zeggen, de scheiding tussen de verschillende actiewerelden. Hij vond de krakerswereld "erg hetero, erg wit." [*]
Die eerste opmerking slaat dan vooral op mannen. Nijmeegse lesbische vrouwen stonden tijdens aksies altijd in de voorste linie, of het nu ging over milieu, militarisme, woonbeleid [Pierson] of over vrouwenmishandeling en veiligheid op straat.
[*] Uit: 'Grenzenloos', interview door Arthur Bruis, gepubliceerd 25 Januari 2006