Vlaamsegas - Tweede Walstraat

Het is opvallend hoeveel vrouwen in de jaren 50 en 60 - ook in Nijmegen - een rol speelden in de 'homohoreca'. Amsterdam had onder andere Bet van Beeren, in Nijmegen hadden we 'Anneke van De Smidse' en 'Dien van De Corner'. Over Dien van De Corner kun je lezen bij de Binnenstadroute.

Al ruim voor 1970 exploiteerde Anneke van Rens, zoals zij echt heette, de Melody Bar in Vlaamsegas 56. We weten niet precies vanaf wanneer. Maar zeker vanaf midden jaren 60. Op een dia uit 1965 met de titel: 'Talrijke kroegjes voor de hippe jeugd' is de Melody Bar te zien. Adresboeken uit 1967 en 1968 vermelden de Melody Bar in de Vlaamsegas en in een krantenartikel uit 1969 staat onder de kop: "Arnhemse Jani schoot niet alleen op konijntjes" dat Jani ook nog vier militairen aftuigde in de Melody Bar Nijmegen.

In 1970 [dat is gelukkig na te gaan] opent Anneke van Rens in de Tweede Walstraat De Smidse. Even later betrekt ze ook de bovenverdieping. Anneke runt de kroeg kennelijk zo karakteristiek dat ze ernaar vernoemd wordt: Anneke van de Smidse.

Maar waar was dat pand precies? We vroegen het aan Frans Kouwenberg ['t Bakkertje] die hier toch bij Anneke in dienst was, we vroegen het lesbo's 'van het eerste uur'. Samenvattend was het antwoord: "Ik liep er gewoon naar toe, het was in ieder geval vanuit de Molenstraat aan de linkerkant, maar ik heb nooit naar het nummer gekeken". Niet zo handig als je een wandelroute wil maken over de Nijmeegse Regenbooggeschiedenis. Wat het wel aangeeft is dat het verlangen naar De Smidse groot was.

De bovenverdieping van De Smidse werd in 1972 een geliefde dansplek voor NSWH soos De Pottenbakkerij . Maar dat was van korte duur. Anneke liet officieel weten dat de vloer het niet hield. In een later interview met haar valt te lezen dat ze het teveel werk vond in verhouding tot de opbrengst. [*]

Je zou meer solidairiteit verwachten. Echter, een zakelijke instelling was beide dames van Rens en Heilbron niet vreemd. Dien Heilbron van De Corner was in 1975 alleen maar te porren voor een vrouwenavond op woensdag, omdat die avonden sowieso stil waren vanwege voetbal op tv.

Anneke van Rens was net als haar meeste klanten 'van de dames'. En naar verluidt vaak niet aanwezig in haar nieuwe kroeg. Ze ging liever naar Arnhem op jacht in de White Horse bar. Of liet het café gewoon op slot als ze weer een nieuwe liefde had. In Nijmegen schijnen het er veel te zijn geweest. Frans Kouwenberg stond in het begin bij De Smidse achter de toog. Na valselijk beschuldigd te zijn van een greep in de kas houdt Frans december 1972 de eer aan zichzelf. Anneke moet plusminus 1974 De Smidse van de hand doen, vermoedelijk vanwege belastingschuld. Vermeld wordt dat haar ex-klanten het merendeel van de inventaris kochten. Daarna is het opnieuw mistig rondom Anneke. We horen wel dat de vleeswarenafdeling van V&D, waar ze ging werken, ineens meer vrouwelijke klanten kreeg. En dat Anneke vrouwelijk collega's 'lesbisch had gemaakt'. Zou zo maar eens kunnen. We hebben het allemaal van horen zeggen. [**]

Anneke is nog een poos in dienst geweest bij Dien Heilbron en probeerde later opnieuw een kroeg van de grond te krijgen, nabij Kelfkensbos. Weer later waagde ze een poging in het pand waar Frans Kouwenberg met zijn eerste Bakkertje zat. Anneke noemde het Xantippe. Maar niet lang daarna heet Eerste Walstraat 6 [weer] De Fuik.
[*] PINK jrg7 nr05 p05-08
[**] 1993 audioverslag 'VoorDien NaDien' in Villa Lila


Tweede Walstraat 118  In de troosteloze toestand die deze straat nu is heeft Salsadansschool Amanné stand weten te houden. November 1983 wordt hier Amanné geopend. De drie oprichters komen uit AMbon, de ANtillen en NEderland, vandaar AM-AN-NÉ. De eigenaresse van deze oudste Salsadansschool in Nederland, Lina Domacassé, is helaas in 2020 overleden. Lina was solidair met de Regenboog, deed mee met activiteiten in Homohuis Villa Lila. De Groep Zwarte Vrouwen Nijmegen organiseerde hier Pata Pata, nadat vrouwenkafee De Feeks in 1986 gesloten was. De mannen van COC-werkgroep Brown Blossom kwamen in Amanné Salsa dansen, ze vonden dat dit te weinig gebeurde in Villa Lila.
Lina schreef ooit een brief aan de Koningin waarin ze aanbood haar drie zoons dansles te geven. Want wat dat betreft moest er nog 'wat bijgeschaafd' worden, vond ze. Kijk het filmpje en je ziet in Amanné ook twee vrouwen en twee mannen met elkaar dansen. No problema.

jaren 90  Voor Lina zetten we een video online.


Tweede Walstraat 96  Marcel Lamers begint hier in september 1994 een ‘gewone’ gay bar: My Way. Vanaf 1995 zijn er ook vrouwenavonden: La Bellezza. In mei 1998 verandert May Way in CHAPS Gay & Leather Bar men only. December 2020 wordt het pand door de huurbaas verkocht aan een projectontwikkelaar. Marcel Lamers draait nu met partner Paul Wooninck [eerder barman bij Villa Lila] danscafé Marcus-Antonius [sinds 2015] aan de Sint Anthoniusplaats, tegenover het Roze Huis.

2002 Chaps

25 juni 2005  CHAPS Gay & Leather Bar men only   Hans Dircks

Naschrift: voordat Marcel Lamers op Tweede Walstraat 96 begon, zat in het pand café 't Mandje. De zaak was vernoemd naar 'een café in Amsterdam'... Ene Riek dreef de zaak. Onder andere een vrouwenreisvereniging had er een vast stek. De reisvereniging ging er eens per jaar op uit. "Niet naar de grote steden, want dat is te gevaarlijk". [Marja Alofs: Het Nijmeegs Kroegenboek, 1984]
Wordt vervolgd.