Platenmakersstraat 3

Op 7 november 1991 opent John Duivesteijn, toenmalig docent homostudies in Nijmegen, café-dancing de Mythe. De Mythe maakt meteen duidelijk homopubliek als doelgroep te hebben. Maar, anders dan in die dagen gewoon, zijn de gordijnen niet dicht, staat er geen portier voor de deur en mag iedereen binnen. John Duivesteijn over de eerste periode: "De Mythe is in korte tijd goed gaan lopen. Er kwam een vrijgevochten publiek, een leuke mix van hetero- en homo. De inrichting was eigenlijk niks, maar het publiek nam dat gewoon. Juist het geïmproviseerde karakter zorgde voor een leuke sfeer."

Van 1993 tot 1996 wordt er door de Mythe maandelijks een succesvolle vrouwen swingavond georganiseerd: De Dulle Griet. Wanneer de Mythe meer en meer House draait, gaat dat publiek liever naar de Villa swingavond met 'alternatieve muziek': PLEBS.

Op 7 november 1997 neemt medewerker Mariëlle Lamberts de Mythe over van John Duivesteijn. In het begin loopt het niet al te soepel. Er zijn onder andere klachten vanwege geluidsoverlast en er volgen boetes. Een verbouwing helpt. Het bovencafé functioneert daarna als een lounge.

En het - naar wij weten - enige schietincident in de NIjmeegse Regenbooghoreca vindt plaats op 6 november 1999 in de Mythe. Een Nijmeegse vrouw krijgt het aan de stok met een 27-jarige man, gaat naar huis, komt terug met een pistool en schiet op hem in de overvolle disco. De kogel wordt later teruggevonden in een van de spiegels van de dancing.

Het bezoek verandert in de loop der tijd. Evenementen als ‘Dance Valley’ trekken veel homopubliek. Door de week is het minder druk. In 2001 bestaat de Mythe 10 jaar en is nog open op donderdag, vrijdag en zaterdag. Vanwege meer agressie op straat en in de dancing wordt er ook een deurbeleid ingevoerd, Mariëlle wil de tolerante sfeer en veiligheid in de Mythe beschermen.

Mariëlle Lamberts verkoopt de Mythe in mei 2005 aan Stichting Beheer Homohuis Nijmegen [SBHN] dat ook Villa Lila exploiteert. Met de overname wil SBHN een oplossing bieden voor knelpunten die bij Villa Lila worden ervaren. Vooral homojongerenorganisatie Pinkeltje heeft behoefe aan een plek om activiteiten te ondernemen, in de Villa zijn de ruimtes vaak bezet. De Mythe blijft een homodisco van donderdag t/m zaterdag. Op andere dagen wil men er activiteiten organiseren die in de Villa niet kunnen plaatsvinden.

2003 Pinkeltje in de Mythe

januari 2003  Pinkeltje werkt al in 2003 met de Mythe samen: 'Pink Soap' première   bron: LANijmegen

Anderhalf jaar is de Mythe een 'zusteronderneming' van Villa Lila. Maar de poging om de Nijmeegse ho-le-bi infrastructuur te versterken mislukt. November 2006 wordt homodisco de Mythe alweer verkocht aan een vriendenstel. Zij willen van de Mythe een 'chique en trendy homovriendelijk café annex discotheek maken'. Ook dit voornemen blijkt na twee seizoenen te hoog gegrepen. De roemruchte Nijmeegse disco moet in 2008 sluiten.